styczna
kasia123: Czy mógłby ktoś sprawdzić czy dobrze mi wyszło? Z góry dziękuję.
1) Wyznacz równania prostych stycznych do okręgu o równaniu x2+y2+4x−6y−3=0 i zarazem
równoległych do prostej x+2y−6=0.
Wyszło mi:
y= −1/2 x +2+2√5
i
y=−1/2x +2 − 2√5
Zadanie 2.
Dla jakich wartości parametru m (m należy do R) okręgi opisane równaniami O1: (x−m)2 +
(y+2)2=20 oraz O2: (x+1)2 + (y−2m)2=5 są wewnętrznie styczne?
Wyszło mi m=0, m=−2
2 mar 16:34
Janek191:

z. 1 ok − rysunek
2 mar 16:37
Janek191:
z.2 ok.
2 mar 16:41
kasia123: dziękuję!
2 mar 16:45