PW: Wszystkich ciągów 4−elementowych o elementach ze zbioru {a, b} jest 2
4−2=14 (odejmowanie po
to, by wykluczyć ciągi (a, a, a, a) i (b, b, b, b).
Dwa elementy ze zbioru {0, 1, 2,..., 10} można wybrać na
sposobów. Tak więc wszystkich ciągów 4−wyrazowych złożonych z 2 różnych elementów jest 45
.14.
Od tej liczby należy odjąć liczbę ciągów rozpoczynających się zerem, czyli 9+9
.3+9
.3=9
.7=63
− ciągi typu (0,a,a,a), (0,0,a,a), (0,a,0,a), (0,a,a,0), (0,0,0,a), (0,0,a,0), (0,a,0,0).
Odp. 45
.14−63=567.