...
Agata: cos4x+2cos2x=1
Rozwiązać równanie
2 mar 13:07
Valerius: cos4x = cos22x − sin22x = cos2x − sin2x − 4sin2xcos2x = 1 − sin2x − sin2x −
4sin2x(1−sin2x) = 1 − 2sin2x − 4sin2x + 4sin4x = 4sin4x − 6sin2x + 1
2cos2x = 2(1 − sin2x) = 2 − 2sin2x
t = sin2x
0≤t≤1
2 mar 13:18
Jerzy:
Prościej:
... ⇔ cos4x + 2cos2x − 1 = 0 ⇔ cos4x + cos2x = 0
2 mar 13:27
PW: Z wzoru połówkowego
cos(4x)=cos(2.(2x))=2cos2(2x)−1,
a więc równanie ma postać
2cos2(2x)−1+2cos2x=1,
a po zastosowaniu jeszcze raz wzoru połówkowego dla 2cos2x−1
2cos2(2x)+cos(2x)=1
− i teraz podstawienie t=cos(2x), t∊<−1, 1>.
2 mar 16:55