funkcja "na"
AgnieszkaKarolina:
Bardzo proszę o sprawdzenie poprawności:
Określ czy dane funkcje są surjekcjami (funkcjami "na"):
a) f: R−>R ; f(x)=x
2
b) f: R−>[0, +nieskończoności) f(x)=x
2
W przypadku a) i b) mamy funkcję daną tym samym wzorem . Dziedziną tej funkcji w obu
przypadkach jest zbiór liczb rzeczywistych. Jaki jest zbiór wartości tej funkcji? Jest to
przedział [0,+nieskończoności). Zatem:
a) Funkcja nie jest funkcją "na", ponieważ zbiór wartości funkcji nie pokrywa się z
przeciwdziedziną . Zbiór wartości jest zawarty w przeciwdziedzinie.
b) W tym wypadku zbiór wartości funkcji oraz przeciwdziedzina są sobie równe, czyli funkcja
jest surjekcją.
Mi najbardziej się nie zgadzają te zbiory wartości i PRZECIWDZIEDZINY, ale z racji tego że
funkcja "na" jest dość specyficzna może ja czegoś nie ogarniam
2 mar 10:33
Jerzy:
Jest OK. Tylko druga funkcja jest suriekcją.
2 mar 10:46
AgnieszkaKarolina: Bardzo dziękuję za sprawdzenie. Mógłbyś mi wyjaśnić jeszcze to zdanie z przykładu b)
zbiór wartości funkcji oraz przeciwdziedzina są sobie równe
Czy przeciwdziedzina to nie jest zbiór wartości?
2 mar 10:50
Jerzy:
To właśnie wybór przeciwdziedziny decyduje o tym, czy funkcja jest "na" , czy nie.
Tutaj masz ta samą funkcję , ale rózne przeciwdziedziny. W przypadku a) przeciwdziedzina
jest zbiór R, a w przypadku b) przedział [0;+∞].Tylko w drugim przypadku przeciwdziedzina
pokrywa
sie ze zbiorem wartości funkcji , a to jest warunek suriekcji.
2 mar 11:03
Blee:
przeciwdziedzinę odczytujesz z zapisu f: X−>Y ; gdzie Y = przeciwdziedzina
zbiór wartości to zbiór argumentów jakie przyjmuje funkcja ... przeciwdziedzina może (ale nie
musi) równać się zbiorowi wartości
2 mar 11:06
AgnieszkaKarolina: OK, dziękuję
2 mar 11:06
Jerzy:
@Blee ... lapsus: "zbiór wartości to zbiór argumentów jakie przyjmuje funkcja"
2 mar 11:11