proszę o rozwiązanie
Anna: określ typ układu równań z niewiadomymi x , y w zależności od wartości parametrów m i n
| ⎧ | x + my = n + 1, | |
| ⎩ | x −2y = −5 |
|
I przypadek
W≠0 W = −2 − m ≠0
W
x = −2n − m +3
W
y = −n − 4
to układ ma jedno rozwiązanie
II przypadek
W =W
x = W
y = 0
−2n − m +3 =0 ⇒ m = 3 −2n ∧ −n − 4 = 0 ⇒ n = −4 ∧ −2 −m =0⇒ m = −2
to ma nieskończenie rozwiązań
II przypadek
W = 0 W = −2 −m = 0 ⇒ m = −2 ∧W
x= 2n − m + 3 ≠ 0 ∧ W
y = −n −4 ≠ 0
nie ma rozwiązania
ale czy można to rozwiązać tak
I przypadek
m = −2 ∧ n + 1 = − 6 to układ ma nieskończenie rozwiązań
II przypadek
m = −2 ∧ n ≠ − 6 to układ sprzeczny
III przypadek
m ≠ −2 ∧ n ≠ −6 to układ oznaczony
2 mar 08:57
Jerzy:
Mozesz pokazać, jak liczysz Wx i Wy ?
2 mar 09:30
Anna: ale czy drugi sposób też będzie dobry
2 mar 10:36
Jerzy:
Masz żle policzone te wyznaczniki.
1) Dla : m ≠ −2 układ jest zawsze oznaczony.
2) Dla: m = − 2 analizujesz dwa przypdadki
2 mar 10:43
Anna: słusznie żle przepisałam , ale w drugim przypadku już jest dla m=−2
ponownie zapytam czy drugim sposobem mogę rozwiązać zamiast liczyć wyznaczniki
2 mar 10:50
Jerzy:
A na czym polega ten "drugi" sposób ?
2 mar 11:05
Jerzy:
2) m = − 2
Dla: n = − 6 układ nieoznaczony
Dla: n ≠ − 6 układ sprzeczny
2 mar 11:12
PW: W I) nie musiałaś liczyć Wx i Wy. Pytali o typ układu, nie o rozwiązanie. Jeżeli już
stwierdziłaś, że dla m≠−2 wyznacznik główny W nie jest zerem, to koniec rozważań − układ
jest oznaczony.
2 mar 11:25
Anna: tak ale w dalszych obliczeniach liczę przypadki
2 mar 12:05
Jerzy:
Dla drugiego przypadku masz odpowiedź 11:12
2 mar 12:10
Anna: dziękuję bardzo
2 mar 14:14