Skorzystałam ze wzoru i jakies glupoty wychodza, pomoze ktos?
Kasia: Oblicz sinx i cosx jesli wiesz ze sin2x=12/13
1 mar 23:26
aniabb: cos2x=5/13
2sinxcosx=12/13
cos2x−sin2x=5/13
1 mar 23:36
Mateusz: sin2x=1213
sin2x=2sinxcosx
2sinxcosx=1213 /2
4sin2xcos2x=144169
4sin2x(1−sin2x)=144169
sin2x=t gdzie t∉<−1;1>
wymnazasz i rozwiązujesz równanie
4t4−4t+144169=0
1 mar 23:39
Kasia: Dzieki
1 mar 23:42
PW: Mateusz, przesadziłeś. Równanie czwartego stopnia dla biednego ucznia?
| | 12 | | 25 | |
(sinx+cosx)2=sin2x+cos2x+2sinxcosx=1+sin2x=1+ |
| = |
| |
| | 13 | | 13 | |
| | 5 | | 5 | |
(1) sinx+cosx= |
| lub sinx+cosx=− |
| |
| | √13 | | √13 | |
Podobnie
| | 12 | | 1 | |
(sinx−cosx)2=1−sin2x=1− |
| = |
| |
| | 13 | | 13 | |
| | 1 | | 1 | |
(2) sinx−cosx= |
| lub sinx−cosx=− |
| |
| | √13 | | √13 | |
Pomyśleć nad rozwiązaniem tych układów równań (1) i (2).
1 mar 23:57