proszę o wytłumaczenie co należy po kolei zrobić
weraok: W trójkącie prostokątnym ABC jedna z przyprostokątnych jest 3 razy dłuższa od drugiej, a
środkowa CD poprowadzona z wierzchołka kąt prostego ma długość 2 √5. Oblicz promień okręgu
wpisanego w trójkąt ABC.
1 mar 23:14
Janek191:

y = 2
√5
oraz
(3 x)
2 + x
2 = ( 4
√5)
2
10 x
2 = 80
x
2 = 8
x =
√8
Dokończ
1 mar 23:27
Eta:

długość tej środkowej = 0,5 c ⇒ c=4
√5
Z tw. Pitagorasa
10a
2=(4
√5)
2 ⇒ a
2=8 ⇒ a=2
√2
| a+b−c | |
r= |
| =............ = 4√2−2√5 |
| 2 | |
1 mar 23:29
Krzysiek60:

w trojkacie prostokatnym srodkowa jest rowna polowie przeciwprostokatnej
c= 4
√5
x
2+(3x)
2= (4
√5)
2 i x>0
wylicz stad x
oblicz przyprostokatne i znajdz w tablicach wzor na pronien okregu wpisanego w trojk.
postokatny w zaleznosci o dlugosci bokow .
1 mar 23:30
Janek191:
Pole Δ
P = 0,5 x*3 x = 1,5 x2 = 12
oraz
P = 0,5 r*L = 0,5 r* ( 4 √8 + 4 √5} = ( 2 √8 + 2 √5)* r
1 mar 23:31