prostokąt proszę o wytłumacznie
żw:

Przekątne prostokąta ABCD mają długość 16 i przecinają się w punkcie E. Na boku BC obrano punkt
F taki, że EF jest prostopadłe do AC i EF=6. Oblicz dł odc BF.
1 mar 23:00
Mateusz:

z tw. pt |cf|=10
zauważamy, że trójkąty abc i fec są podobne (kkk)
{|ac|}{
1 mar 23:14
Mateusz: {ac}{cf}
1 mar 23:15
Janek191:

Mamy
a
2 + ( 10 + x)
2 = 16
2
a
2 + x
2 = 10
2 ⇒ a
2 = 100 − x
2
−−−−−−−−−−
100 − x
2 + 100 + 20 x + x
2 = 256
20 x = 56
x = 2,8
======
1 mar 23:15
Basia:

tr.CBA ~ tr.CEF
z Pitagorasa
CF
2 = 100
CF=10
BC = 8*1,6 = 12,8
BF = BC−CF = 12,8−10=2,8
1 mar 23:18
Mateusz: accf=abef
1610=ab6
|ab|=9.6
z tw. pt w trójkącie abc oblicz |cb| a następnie |cb|−|cf|=|fb|
odp to 2,8
1 mar 23:18