Ciągi
00000: Oblicz, ile jest liczb nat. podz. przez 5 i należących do przedziału (135, 1000). Czy mógłby mi
ktoś
wytłumaczyć jak się zabrać za takie zadanie?
1 mar 22:51
Krzysiek60: a1= 140
an= 995
r= 5
an= a1+(n−1)*r
stad wylicz n
chyba nie skopalem bo pozno juz
1 mar 22:54
00000: skąd się bierze a1 i an?
1 mar 23:06
Krzysiek60: Liczby podzielne przez 5 maja albo na koncu 0 albo 5
135 nie nalazy do przedzialu wiec nastepna liczba to 140
tak samo 1000 nie nalezy do przedzialu wiec liczba mniejsza o 5 to 995
1 mar 23:12
Krzysiek60: Wszystko jasne bo ide spac .
1 mar 23:24
Eta:
Tak jasne

Miłych snów
1 mar 23:30
Krzysiek60: Dobranoc
1 mar 23:31
Eta:
140, 145,....... ,995
1 mar 23:32