.
Filip : W sali jest 180 osób trenujących 3 różne dyscypliny sportowe, 120 z nich trenuje saneczkarstwo,
80 snowbord. 45 osob trenuje saneczkarstwo i snowbord, a pozostali skoki narciarskie. Oblicz
prawdopodobienstwo, ze losowo wybrana osoba jest skoczkiem.
1 mar 21:17
Basia: czy należy rozumieć, że żaden skoczek nie uprawia innej dyscypiliny?
jeżeli tak to mamy:
saneczkarstwo 45+75
snowbord 45+35
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
razem = 35+75+45 = 155
skoczków mamy zatem 180−155 = 25
| | 25 | | 5 | |
P(skoczka) = |
| = |
| |
| | 180 | | 36 | |
1 mar 21:24
Blee:
180 − (120 + 80 − 45) = 25
Tyle osób NIE trenuje ani saneczkarstwa ani snowboardu ... więc trenuje skoki.
1 mar 21:25
Blee:
Inny sposób czytania treści zadania.
Popatrzmy na drugie zdanie:
45 osob trenuje saneczkarstwo i snowbord, a pozostali skoki narciarskie.
Czyli z całej grupy tylko 45 osób NIE trenuje skoków
1 mar 21:26