Kąt zewnetrzny
Krzysiek60:

W trojkacie rownoramiennym ABC AC= BC kąt zewnetrzny przy podstawie AB jest o 70
o woekszy od
kąta wewmetrznego przy wierzcholku C
Oblicz kąty tego trojkata
Wiem ze α+γ= γ+70
o i tylko tyle
1 mar 21:07
Jerzy:
Cześć

α = β
1 mar 21:10
Krzysiek60: Witaj

Juz widze to rownoramienny
czyli α+γ= γ+70
o⇒α= 70
o
wobec tego γ=40
o
1 mar 21:26
Krzysiek60: Moge jeszce napisac tak
α+γ+70o= 180o
γ= 1800−70o−70o= 40 (ale to chyba lekka przesada bo to trojkat rownoramienny
1 mar 21:30
Jerzy:
Wszystkie drogi prowadzą do Rzymu
1 mar 22:01
Eta: I jeszcze do ........ Torunia
1 mar 22:41