p
olo: witam
czy ktos poda mi str albo wytlumaczy mi zadanie algebraiczne kl 6
nie wiem jak to jest z tym i ( +− )
np
−27−(−9)=
−29+(−28)=
−5−(−12)=
itp mam to rozwiazane tylko wciąż mi sie myli jak to zapamietać

1 mar 20:46
PW: Minus oznacza liczbę przeciwną. Dlatego
−(−9) to liczba przeciwna do −9, a więc
−(−9)=9
1 mar 20:52
Mila:
Już Ci tłumaczyłam, przeczytałeś?
1) −27−(−9)=−27+9=−(27−9)=−18
3) −5−(−12)=−5+12=+(12−5)=7
2)
−29+(−28)=−(29+28)=−57
(masz 29 zł. długu w jednym sklepie i 28 zł. długu w drugim sklepie− razem 29+28=57,
a ponieważ to jest dług to dajesz znak(−)⇒
Wynik (−57)
1 mar 20:55
Basia:
zapamietaj:
(+)*(+)=(+)
(+)*(−)=(−)
(−)*(+)=(−)
(−)*(−)=(+)
1 mar 20:56
olo: tak
1 mar 20:58
Mila:
−(−9) możesz wytłumaczyć sobie tak;
Mam 9 zł długu, ale za dobre sprawowanie Dziadek kasuje ten dług i daje mi 9zł.
Więc sytuacja:
−5−(−9) zamienia się w taką:
−5+9=+(9−5)=4
Ucz się tych rachunków na małych liczbach.
1 mar 21:02
olo: dziękuje
1 mar 21:06
1 mar 21:09
1 mar 21:10
olo: dziękuj jeszcze raz
1 mar 21:12
Mila:

dodawanie graficznie czarna − liczba ujemna , biała liczba dodatnia
1) (−5)+6=1
2) (−2)+(−5)=−7
1 mar 21:16
PW: Dlaczego nie miałem takiej nauczycielki? Bardzo długo liczyłem na palcach z rękami schowanymi
za plecami.
1 mar 21:26
PW: A, kiedy sam zostałem nauczycielem i stwierdziłem za zgrozą, że absolwenci podstawówki nie
umieją liczyć, tłumaczyłem bardzo podobnie − na ludożercach i wegetarianach. Zakładaliśmy, że
spotkanie takich osobników kończy się śmiercią obydwu.
1 mar 21:30
Mila:
1 mar 21:53