Wielomiany
Michał: Dobry wieczór!
Mam parę zadanek, prosiłbym o ich wytłumaczenie, najlepiej z zaprezentowanym rozwiązaniem
(wtedy najszybciej łapie). Z góry dziękuję.
Zadanie 1.
Współczynnik wielomianu w(x)=x
5+a
4x
4+...+a
1x+a
0 są liczbami całkowitymi. Które z liczb −3,
0, 1 ,2, 5 nie mogą być pierwiastkami wielomianu w jeżeli:
a
0=6
// zastanawiam się jak rozumieć te współczynniki bo przecież jak podstawię 6 do wielomianu pod
a
0 pozostaje mi a
4, a
3... i nie wiem co się po nimi kryje zeby wyliczyć pierwiastki
wielomianu

.
Zadanie 2
Rozwiąż równanie:
3x
3−x
2−x−1=0
//Nie do końca rozumiem co ludzie robią na internetach gdyż dzielą oni ten wielomina przez x−1.
Czemu akurat przez to?
Zastanawiam się jak podejść do tego równania bo niestety pamiętam rozwiązywanie tylko przy
pomocy wyciągania wspólnego współczynnika przed nawias, którego tutaj brakuje chyba

x
2(3x−1)+(−x−1)=0
I to chyba tyle na ten moment, bo mam nadzieję że jak to zrozumię to ruszę reszte zadań

Z góry dzięki za pomoc

Pozdrawiam ciepło Michał <3
1 mar 20:44
the foxi:
1. twierdzenie o pierwiastkach wymiernych mówi, że jeśli współczynniki wielomianu są całkowite,
| | p | |
warto poszukać pierwiastków postaci |
| , gdzie p jest dzielnikiem a0, a q − dzielnikiem |
| | q | |
a
n (w tym przypadku, a
5, czyli 1}
Dzielniki a
0=6 ⇒ ±1, ±2, ±3, ±6
Dzielniki a
5=1 ⇒ ±1
Czyli pierwiastkami mogą być ±1, ±2, ±3 oraz ±6.
Oczywiście odpada 5.
I jeszcze jedna kwestia. Zauważ, że x=0 nie jest pierwiastkiem −
w(0)=0
5+a
4*0
4+a
3*0
3...=w(0)=a+0. A u nas a
0=6, zatem w(0)=6. Czyli 0 nie jest
pierwiastkiem.
1 mar 20:53
PW: Zadanie 2.
| | 1 | |
3x3−x2−x−1=3x3−3x2+2x2−x−1=3x2(x−1)+2(x−1)(x+ |
| )=(x−1)(...) |
| | 2 | |
Trójmian rozkładasz używając wyróżnika albo widzisz to i po prostu piszesz − jeśli napisane
dobrze, to nie można tego kwestionować.
1 mar 21:01
xyz: zad2.
dlaczego dziela przez (x−1) ?
otoz dziela przez (x−1) poniewaz x=1 jest pierwastkiem tego rownania (rownanie wtedy = 0)
podstawiajac za x=1, do rownania 3x3−x2−x−1=0
otrzymujesz 3*13−12−1−1 = 3 − 1 − 1 − 1 = 0 zatem to jest pierwiastek rownania,
wiec teraz sa dwie drogi
1) podzielic przez dwumian (x−1)
2) pogrupowac odpowiednio wiedzac ze x=1 jest pierwiastkiem czyli
na pewno powstanie nawias (x−1).
co do dzielenia polecam nauczyc sie schematu hornera, jest naprawde prosty i szybki.
a tym razem pogrupuje:
3x3−x2−x−1=0
aby powstalo x−1, to zamiast 3x3 − x2 zrobie x3 − x2 + 2x3
zatem
x3−x2 + 2x3 − x − 1 = 0
x2(x−1) + 2x3 − x − 1 = 0
teraz 2x3 − x rozpisuje jako x3 − x + x3, czyli otrzymuje
x2(x−1) + x3−x + x3 − 1 = 0
x2(x−1) +x(x2−1) + x3 − 1 =0
no a x3 − 1 = (x−1)(x2+x+1), zatem
x2(x−1) +x(x2−1) + (x−1)(x2+x+1) = 0
oczywiscie x2−1 = (x−1)(x+1), stad
x2(x−1) +x(x−1)(x+1) + (x−1)(x2+x+1) = 0
i teraz wylaczamy (x−1) przed nawias
(x−1)(x2+x(x+1) + (x2+x+1)) = 0
(x−1)(x2+x2+x+x2+x+1) = 0
(x−1)(3x2+2x+1) = 0
1 mar 21:10
Michał: Ok

w zadanie pierwsze, reszta przykładów mi wyszła gdy robiłem tak jak ty . Teraz pytanie
czy dobrze rozumie...
Jeśli wielomian ma współczynniki całkowite to dzielniki p i q mogą być tymi liczbami
całkowitymi
gdzie a
0=p i a
n=q?

Dziękuję PW, faktycznie wychodzi wtedy, szkoda że trzeba w tym co mówisz to widzieć, bo słaby w
tym jestem, no ale będę się starał!

XYZ, w porządku dziękuję

Masz rację schemat Hornera będzie dużo łatwiejszym rozwiązaniem,
tym bardziej że Hornera, kiedyś umiałem wykonywać odświerzę sobie i będzie ok, tylko skąd ty
wiesz że x=1 jest pierwiastkiem tego równania? Wiem że można podstawić i wychodzi ale co jak
mam np 2x
4+8x
3+7x
2−4x−4=0 ? No i skad ja mam widzieć co tutaj wyzeruje to równanie?
1 mar 21:23
Michał: Współczynniki wielomianu w(x)=a
5x
5+....a
1x+a
0 są liczbami całkowitymi. Które z liczb
| | 3 | | 1 | | 1 | | 2 | | 4 | |
− |
| − |
| , |
| , |
| , |
| nie mogą być pierwiastkami wielomianu w, jeżeli |
| | 4 | | 2 | | 3 | | 3 | | 3 | |
a
0=4 a
5=4
To odnośnie pierwszego jeszcze, jak to tu będzie działać bo
a
0=4 a
5=4
dzielniki 4 : 1 −1 −2 2 −4 4 :X Chyba... Czyli w sumie nic...
1 mar 21:55
1 mar 22:59
Krzysiek60: | | 1 | |
Tylko − |
| moze byc pierwiastkkiem wielomianu reszta nie |
| | 2 | |
1 mar 23:18
Michał: Oki, ale czemu Krzysiek

?
1 mar 23:26
Basia:
dzielniki a
5: ±1; ±2; ±4
dzielniki a
0: ±1; ±2; ±4
| | dzielnik a5 | |
i teraz bierzesz wszystkie możliwe ułamki postaci |
| |
| | dzielnik a0 | |
masz "kandydatów":
2 mar 00:05
Michał: 
Ale czad... Super, dzięki Basiu (strasznie to proste teraz się wydaje)! Znowu mnie ratujesz,
w sensie moją niewiedzę. Dziekuję Ci i wszystkim wcześniej zaangażowanym (PW, KRzysiek, xyz,
the foxi) za uwagę i pomoc

Bardzo doceniam i życzę dobrej nocy, ciao!
2 mar 00:32
Basia:
2 mar 00:36