prawd. trafienia 5 z 6 w totka (sposród 49).
pilnyuczen: Dzień dobry wszystkim.
Temat wałkowany wielokrotnie, niemniej rzadnych tematów dotyczących tego konkretnego nie
potrafię znaleźć.
Jak obliczyć prawd. trafienia 5 z 6 typowanych spośród 49.
Potrafię obliczyć dla 6, niemniej dla 1−5 z 6 kompletnie nie rozumiem.
Czy mógłby ktoś wytłumaczyć bez używania dwumianów, i klepania z pamięci.
Dla 6:
u{49*48*47*46*45*44} {1*2*3*4*5*6}
To rozumiem, a jak analogicznie dla 5z6?
Dziękuję
1 mar 20:42
PW: Nie, ja tylko z dwumianami klepanymi z pamięci, i to przy precyzyjnie sformułowanym zadaniu.
1 mar 20:45
Basia:
|Ω| = 49*48*47*46*45*44
|A| = 6*5*4*3*2*43 wybieram 5 z tych sześciu "dobrych" i jedną z czterdziestu trzech "złych"
chociaż tak naprawdę
przecież kolejność losowania nie ma żadnego znaczenia
(wynik będzie taki sam)
1 mar 21:43
1 mar 21:53
pilnyuczen: 49*48*47*46*45*446*5*4*3*2*44 
1 mar 21:55
PW: Nie myśl tak. Dwumian znakomicie ułatwia zapisy, przy czym widząc dwumian od razu wiemy, że
idzie o kombinacje, czyli podzbiory. Zapis z mnożeniem − jak wyżej pisała Basia −
oznacza, że liczymy uporządkowane ciągi. Wprawdzie prawdopodobieństwo jest to samo, ale
wypaczamy sens tego co się dzieje. Dzieje się wyciąganie 6 kul ze zboru 49, to są kombinacje.
Dla efektu (wygranej) nie ma znaczenia kolejność losowania, tak jak nie miała kolejność
skreślania.
1 mar 22:00
Basia: Nie wiem jak oni to liczą, ale prawdopodobieństwo trafienia szóstki też się nie zgadza
| 1 | | 1 | |
| = |
| |
| 49*48*47*46*45*44 | | 10 068 347 520 | |
możliwe, że o coś innego tam chodzi
jest odnośnik * liczba trafnych numerów, za którą przewidziano nagrody
nie mam pojęcia co to znaczy
1 mar 22:07
pilnyuczen: no nie, trafienie 6 dobrze.
49*48*47*46*45*441*2*3*4*5*6=113 983 816
1 mar 22:53
pilnyuczen: Panie PW, proszę o zachowanie kultury, oraz zaprzestania narzucania innym jak maja myslec.
To proste. Ludzie nie maja pojecia jak wyglada obliczenie prawd. od strony technicznej, ale za
dwumiany sie biora.
gdzie dwumianow nie rozumieja ani tyle.
nauka≠wiara.
Pan Panie PW reprezentuje wiarę we wzory nie zastanawiajac sie nad glebszym sensem. zeszyty
powtarzanie, przypominanie,
brak zrozumienia...
1 mar 23:03
PW: Napisałeś ten ułamek odwrotnie, ale dobrze myślisz − jeżeli przyjmujemy ciągi uporządkowane, to
szóstek możliwych jest 6!
1 mar 23:07
Krzysiek60: N to drugi dzisiaj pan obrazalski na caly swiat ze dostal pomoc
1 mar 23:10
PW: Żal dupę ściska
Uwazam ze dwumiany to specjalnie po to aby mlodziez bardziej sie w tym gubila.
O to elitom rzadzacym chodzi... Edukacja na ich rzyczenie.
To jest pieprzenie w bambus. Żałuję, że się w ogóle odzywałem. idioci mają tę wspólną cechę, że
gdy nie rozumieją co się do nich mówi, to zarzucają rozmówcom brak kultury.
1 mar 23:12
pilnyuczen: prawd trafienia 5z6 spomiedzy 49:
| | 49*48*47*46*45*44 | |
|
| =54200.83720930232558139534883721 |
| | 6*5*4*3*2*43 | |
wszystko bylo dobrze tylko jeszcze przez 6 trzeba podzielic, cos ie wychodzi mi pisanie kodem.
ttttaaadddddaaammmmmm

dobry jestem co nie

?

dziękuję Pani Basiu, za naprowadzenie.
Jednak dalej nie rozumiem dlaczego 43 i 6.
1 mar 23:19
pilnyuczen: Ja przynajmniej zachowuję zasady kultury aby za idiote nie uchodzić w przeciwienstwie do was.
1 mar 23:20
pilnyuczen: dlaczego 43 a nie 44
1 mar 23:22
pilnyuczen: jak w ogole w Panstwa ustach tak brzydkie slowa? och jak mozna? Przepraszam, że pa Panach
powtorzylem
1 mar 23:26
pilnyuczen: czy ktokolwiek moze byc idiota? jak tak mozna? jak mozna uzywac takich inwektyw. Nie mowie do
2−go czlowieka, lecz do
wszelkiego stworzenia jakie znamy i wyobrazic sobie mozemy.
1 mar 23:28
Maciess: Dlaczego 43? Mamy 5 dobrych czyli 49−5=44 W tych 44 wciąz jest ta jedna dobra. Czyli 43 złe i
1 dobra. Zeby nie było opcji z 6 poprawnymi bierzemy 43 złe i mamy 5tkę.
Przynajmniej ja tak rozumuje
1 mar 23:35
Basia: 49−6 = 43 wg mnie
wylosowano już 6 dobrych (trafione), zostały 43 "złe"
wybieram 5 z dobrych i jedną ze złych, bo mam trafić dokładnie piątkę
1 mar 23:38
pilnyuczen: Dziękuję Państwu za wszystkie cenne uwagi.
Potrzebuje trochę czasu na trawienie...
1 mar 23:39
pilnyuczen: już wiem:
prawd dla 6:
49*48*47*46*45*446*5*4*3*2*1/6=13 983 816
analogicznie dla 5:
49*48*47*46*45*446*5*4*3*2*43/1*2*3*4*5*61*2*3*4*5=54200.837209
49*48*47*46*45*44− ponieważ na tyle sposobów wybieramy 6 spośród 49
6*5*4*3*2*43 − teraz dzielimy przez wszystkie możliwe kombinacje wytypowania 6 z 6 bez
powtórzeń.
Z tym jednak że pamiętamy iż miały to być 5 z 6. zatem 1 numer na 6 2posobów ...
−−−−>6*5*4*3*2*43
43 ponieważ nie wytypujemy żadnego z powyższych 6 które padną w wygranej(tych 6 kul już "nie
ma", to losowanie bez powórzeń), zatem 43.
/1*2*3*4*5*61*2*3*4*5teraz podzielić to trzeba przez ilość możliwych kombinacji
wylosowania 5 spomiędzy 6.
Ponieważ to 6, znaczy to że możeby wytypować 5 tych samych liczb spomiędzy 6 na 6 roznych
sposobów.
zatem nasze prawdopodobieństwo jest mniejsze 6−cio krotnie. zatem / 6.
bez dwumianów, prościej, przejrzyściej, co to za dwumiany, może to byl szyfr ktorym pisali
tamci matematycy? czy nie chodzi o to aby sprowadzac
wszystko do najprostszej postaci, to chyba glowna cecha matematyki.
2 mar 14:36
pilnyuczen: cos zle, nie wychodzi dla 3.
2 mar 15:10
jc: Wcale nie prościej, a poza tym bez sensu.
Załóżmy, że masz trafić 2 liczby z 2 (spośród 3).
Czym u Ciebie są zdarzenia jednakowo prawdopodobne?
2 mar 15:15
Basia: Witaj
jc 
Jak widać są ludzie, dla których ma znaczenie czy najpierw skreślili (czy tam kazali wklepać do
tej maszynki) liczbę 5, a potem 49, czy odwrotnie
2 mar 15:40
jc: Witaj Basiu
2 mar 16:08