z
QWERTY: dla jakie k równanie ma dwa różne pierwiastki x
2(k−3)x−1=0
czyli a>0 ∧ x
1*x
2<0
1 mar 20:40
QWERTY: △>0 miała byc
1 mar 20:41
Krzysiek60: Tylko Δ>0
Bo nie wiesz jakie te pierwiastki maja byc czy dwa dodatnie rozne , czy ujemne czy jeden
dodatni a drugi ujemny
1 mar 20:42
PW: Popraw treść zadania, bo widzę równanie trzeciego stopnia.
1 mar 20:43
QWERTY: no tak x2+(k−3)x−1=0
1 mar 20:44
PW: Trójmian może mieć dwa różne pierwiastki. Równanie ma mieć dwa rozwiązania (słowo "różne" jest
zbędne).
Jeżeli tylko idzie o istnienie dwóch rozwiązań, to Krzysiek60 dobrze mówi: ma być Δ>0, i
nic więcej.
1 mar 20:50
QWERTY: Znajdź zbiór tych wartości parametru k, dla których dane równanie ma dwa rożne pierwiastki
to treść
Δ=(k−3)
2+4
Δ=k
2−6k+13
k
2−6k+13>0
Δ
k=36−52
W
x=3
to nie będzie raczej <4,+
∞)
1 mar 20:57
Basia:
jeżeli na pewno dobrze przepisałeś równanie to
Δ
k jest dodatnia dla każdego k∊R
czyli Twoje równanie ma dwa rozwiązania dla każdego k∊R
może było: x
2+(k−3)x
+1 =0
1 mar 21:00
Basia: Δ (bez k)
1 mar 21:02
QWERTY: dobrze przepisałem
1 mar 21:03
Basia: no to jest tak jak napisałam; dla dowolnego k∊R mamy dwa rozwiązania
1 mar 21:06