Jak to się mnożyło? :)
Przemo: Jeżeli kąt α jest ostry oraz cos α=3/5,to wyrażenie sin α*tg α jest Równe.
A=4 b=3 c=5 trójkąt pitagorejski. Proszę o pomoc z objaśnieniem
1 mar 20:02
PW: Podaj porządnie treść zadania. Ta uwaga (?) o trójkącie pitagorejskim to po co?
1 mar 20:09
Krzysiek60: | | √1−cos2α | | 1−cos2α | |
√1−cos2α* |
| = |
| = policz |
| | cosα | | cosα | |
1 mar 20:09
Basia:
α jest ostry ⇒ sin α=
√1−cos2 α =
√1−(9/25) =
√16/25 = 4/5
| | sin α | | 3 | | 5 | | 3 | |
tg α = |
| = |
| * |
| = |
| |
| | cos α | | 4 | | 4 | | 4 | |
i podstaw
albo
| | sin α | | sin2 α | |
sin α * tg α = sin α * |
| = |
| |
| | cos α | | cos α | |
| | 16 | |
sin2 α = 1−cos2 α = |
| |
| | 25 | |
i też podstaw
1 mar 20:12
Przemo: A jakoś inaczej można rozwiązać jeszcze to zadanie? PW to jest cała treść zadania, jeżeli nie
chcesz pomagać to opuść forum.
1 mar 20:14
Krzysiek60: Zachowaj takie uwagi kolego dla siebie
Jak oczekujesz pomocy to pisz tresc zadania(dokladnie ) i przeczytaj je ze zrozumieniem
najpierw .
1 mar 20:18
Basia:

no można, wlasnie korzystając z trójkata pitagorejskiego
jego boki to 3,4,5 zatem
i podstawiamy
poprzednio źle podstawiłam przy tangensie; popraw
1 mar 20:18
PW: Ty mądrala, przestań bełkotać, opuścić możesz spodnie i zobaczyć trójkąt pitagorejski.
1 mar 20:20
Krzysiek60: Ta wstawka o trojkacie pitagorejskim to cos w stylu
Ile lat ma corka maszynisty kolejowego prowadzacego pociag ze Szecina do Przemysla
1 mar 20:20
Przemo: No to
tg α={sin} {cos α} ={4}{5}*{5}{3}={20}{15}={4}{3}
To będzie to samo oznaczało co sin α*Tg α?
1 mar 20:23
Basia: Panowie

Akurat trójkąt pitagorejski można tu wykorzystać. Patrzecie wyżej
1 mar 20:25
Basia:
nie; policzyłeś tylko tg α
| | 4 | | 4 | | 16 | |
teraz podstaw sin α * tg α = |
| * |
| = |
| |
| | 5 | | 3 | | 15 | |
1 mar 20:26
Przemo: Dziękuję Basiu

natomiast panom widać brak kultury.
1 mar 20:27
PW: Nie można. Nie ma w zadaniu stwierdzenia "kąt α jest kątem w trójkącie prostokątnym". Treść
zadania to
Jeżeli kąt α jest ostry oraz cos α=3/5,to wyrażenie sin α*tg α jest Równe.
Pewnie było to zadanie testowe, ale proponowanych odpowiedzi już Przemo nie przepisał, bo
po co?
Pod spodem jest jakaś dziwna uwaga o trójkącie pitagorejskim − taka "ni w pięć ni w jedenaście"
− zakończona błaganiem o pomoc.
Wszystko pod hasłem "Jak to się mnożyło?"
Bylejakość i stawianie wymagań. Innym ludziom..
1 mar 20:39
Basia:
PW jeżeli kąt jest ostry to da się "upchać" w trójkącie prostokatnym.
| | 3 | |
Ponieważ cosα= |
| musi być b=3x c=5x i z Pitagorasa a=4x |
| | 5 | |
a to już jest trójkąt pitagorejski.
1 mar 21:04
PW: Basiu, jasne. Chciałbym jednak widzieć jasno sformułowane zadanie, a nie zadanie plus
wskazówki plus pouczenia o braku kultóry
1 mar 21:07
Krzysiek60: Skoro piszsesz ze brak kultury to pokaz w ktorym miejscu przynajmiej ja cie obrazilem
Poza tym nalezalo napisac ze wykorzystuje trojkat pitagorejski .
Poza tym dostales ode mnie rozwiazanie .
1 mar 21:19