matematykaszkolna.pl
Jak to się mnożyło? :) Przemo: Jeżeli kąt α jest ostry oraz cos α=3/5,to wyrażenie sin α*tg α jest Równe. A=4 b=3 c=5 trójkąt pitagorejski. Proszę o pomoc z objaśnieniem emotka
1 mar 20:02
PW: Podaj porządnie treść zadania. Ta uwaga (?) o trójkącie pitagorejskim to po co?
1 mar 20:09
Krzysiek60:
 1−cos2α 
tgα=

cosα 
 1−cos2α 1−cos2α 
1−cos2α*

=

= policz
 cosα cosα 
1 mar 20:09
Basia: α jest ostry ⇒ sin α=1−cos2 α = 1−(9/25) = 16/25 = 4/5
 sin α 3 5 3 
tg α =

=

*

=

cos α 4 4 4 
i podstaw albo
 sin α sin2 α 
sin α * tg α = sin α *

=

cos α cos α 
 16 
sin2 α = 1−cos2 α =

25 
i też podstaw
1 mar 20:12
Przemo: A jakoś inaczej można rozwiązać jeszcze to zadanie? PW to jest cała treść zadania, jeżeli nie chcesz pomagać to opuść forum.
1 mar 20:14
Krzysiek60: Zachowaj takie uwagi kolego dla siebie Jak oczekujesz pomocy to pisz tresc zadania(dokladnie ) i przeczytaj je ze zrozumieniem najpierw .
1 mar 20:18
Basia: rysunekno można, wlasnie korzystając z trójkata pitagorejskiego jego boki to 3,4,5 zatem
 3 
cos α=

5 
 4 
sin α=

5 
 4 
tgα=

3 
i podstawiamy poprzednio źle podstawiłam przy tangensie; popraw
1 mar 20:18
PW: Ty mądrala, przestań bełkotać, opuścić możesz spodnie i zobaczyć trójkąt pitagorejski.
1 mar 20:20
Krzysiek60: Ta wstawka o trojkacie pitagorejskim to cos w stylu Ile lat ma corka maszynisty kolejowego prowadzacego pociag ze Szecina do Przemysla
1 mar 20:20
Przemo: No to tg α={sin} {cos α} ={4}{5}*{5}{3}={20}{15}={4}{3} To będzie to samo oznaczało co sin α*Tg α? emotka
1 mar 20:23
Basia: Panowieemotka Akurat trójkąt pitagorejski można tu wykorzystać. Patrzecie wyżej
1 mar 20:25
Basia: nie; policzyłeś tylko tg α
 4 4 16 
teraz podstaw sin α * tg α =

*

=

5 3 15 
1 mar 20:26
Przemo: Dziękuję Basiu emotka natomiast panom widać brak kultury.
1 mar 20:27
PW: Nie można. Nie ma w zadaniu stwierdzenia "kąt α jest kątem w trójkącie prostokątnym". Treść zadania to Jeżeli kąt α jest ostry oraz cos α=3/5,to wyrażenie sin α*tg α jest Równe. Pewnie było to zadanie testowe, ale proponowanych odpowiedzi już Przemo nie przepisał, bo po co? Pod spodem jest jakaś dziwna uwaga o trójkącie pitagorejskim − taka "ni w pięć ni w jedenaście" − zakończona błaganiem o pomoc. Wszystko pod hasłem "Jak to się mnożyło?" Bylejakość i stawianie wymagań. Innym ludziom..
1 mar 20:39
Basia: PW jeżeli kąt jest ostry to da się "upchać" w trójkącie prostokatnym.
 3 
Ponieważ cosα=

musi być b=3x c=5x i z Pitagorasa a=4x
 5 
a to już jest trójkąt pitagorejski.
1 mar 21:04
PW: Basiu, jasne. Chciałbym jednak widzieć jasno sformułowane zadanie, a nie zadanie plus wskazówki plus pouczenia o braku kultóry
1 mar 21:07
Krzysiek60: Skoro piszsesz ze brak kultury to pokaz w ktorym miejscu przynajmiej ja cie obrazilem Poza tym nalezalo napisac ze wykorzystuje trojkat pitagorejski . Poza tym dostales ode mnie rozwiazanie .
1 mar 21:19