planimetria
Ktoś: w trójkącie ABC o bokach długości |AB|=10 , |BC|= 8 i |AC|= 6 poprowadzono prost

: Proszę o pomoc
w trójkącie ABC o bokach długości |AB|=10 , |BC|= 8 i |AC|= 6 poprowadzono prosta DE równoległa
do boku AC. oblicz długości odcinków DB i EB, jesli prosta ED podzieliła:
a) obwód trójkąta ABC na dwie równe części
to zadanie bylo juz na tej stronie ale nie rozumiem rozwiazania, skad sie wzialo
1 mar 19:47
PW: Z treści zadania. Obwód został podzielony na dwie równe części, Oznacza to, że połowa obwodu
jest równa "jednej z części" − jest nią x+y.
1 mar 20:05
Przemo: Narysuj sb ten trójkąt i prosta. Zobaczysz wtedy te zależności między bokami. I na spokojnie
sam sb dasz radę policzyć ::
1 mar 20:11