sd
sda: na podstawie tw. Kroneckera – Capellego podaj liczbę rozwiązań układun a następnie rozwiąż ten
układ równań wybraną metodą (z wyjątkiem metody podstawiania).
| ⎧ | 3x−y+2w=5 | |
| ⎨ | −x+3y−4w=−2 |
|
| ⎩ | x+5y−6w=1 | |
rzad A i U =2 wyznacznik równy 8
musimy wyznaczyc 1 zmienna bo 3 −2=1
licze wx i wy i wychodzi mi ze
| | 13−2w | | 10w−1 | |
x= |
| y= |
| w∊R |
| | 8 | | 8 | |
1 mar 19:37
sda: dobrze zrobiłem
1 mar 19:48
sda: ?
1 mar 19:48
jc: Podwójna praca. Lepiej od razu rozwiązać równanie.
Jak się uda, to rzędy są równe, jak nie, to rząd macierzy rozszerzonej jest większy.
1 mar 19:58
jc: Przy okazji, czy metodę Gaussa traktujemy jako metodę podstawiania?
1 mar 20:08
sda: nie rozumiem ale ja nie moge od razu przez pdst tylko capelim luc cramerem
1 mar 20:13
sda: w zadaniu mam załozone ze musze w ten sposób
1 mar 20:21
Basia: w zadaniu masz "z wyjątkiem metody podstawienia"
metoda Gausa nie jest metodą podstawienia, a jest znacznie szybsza i prostsza niż wzory
Cramera
kolegom o to chodziło zapewne
1 mar 20:30
Basia: @sda niestety nie jest dobrze
W=0
układ jest sprzeczny
tak powinno wyjść; licz jeszcze raz
1 mar 21:13
jc: Gaus vs podstwianie
x+2y+3z=4
2x+5y+8z=11
Gaus
x+2y+3z=4
y+ 2z=3
Podstawianie
x=4−2y−3z
2(4−2y−3z)+5y+8z=11
x=4−2y−3z
y+ 2z=3
Dokładnie te same działania arytmetyczne. Jaka różnica?
1 mar 21:21