Liczby całkowite
Franklin p_p: Liczba naturalna n daje przy dzieleniu przez 3 resztę 1, a przy dzieleniu przez 4 resztę 3.
Znajdź reztę z dzielenia liczby n przez 12.
tak więc robię to tak :
n=3x+1
n=4y+3
4n=12x+4
3n=12y+9
Odejmuje stronami
n=12x−12y−5
n=12(x−y) − 5
Odpowiedź to 7
Jak mam to tego "dojść"?
1 mar 19:29
Basia:
x,y są całkowite
n = 3x+1
n = 4y+3
3x+1 = 4y+3
3x = 4y+2
czyli 3 musi być dzielnikiem 4y+2=3y+y+2
czyli 3 musi być dzielnikiem y+2
stąd y+2=3k ⇔ y=3k−2
n = 4(3k−2)+3 = 12k−8+3 = 12k−5 = 12k+12−7 = 12(k+1)+7
1 mar 19:41
Franklin p_p: Czemu 12k+12−7 = 12(k+1) +7 ?
1 mar 19:45
xyz:
bo −5 = 12 − 7
a wyciaganie przed nawias chyba umiesz...
12k+12−7 = 12(k+1) − 7
sprawdzenie: 12*k + 12*1 − 7
zgadza sie
1 mar 19:48
xyz:
wyciaga sie wspolna czesc
np. jak masz wzor
y = ax + bx
no to widac ze mnozenie czegos razy x wystepuje w obu przypadkach, stad x mozna wyjac
przed nawias
zatem jest y = x(a+b) <−− dlaczego a+b ? bo dodawalismy te dwa wyrazenia ax oraz bx
skoro x wyjety przed nawias to zostaje a+b
1 mar 19:52
Basia: −5= −12+7 przede wszystkim dlatego, że reszta z dzielenia powinna być dodatnia
1 mar 19:54
Basia: no tam jest mały błąd, znaki zamieniłam
12k−5 = 12k−12+7 = 12(k−1)+7
1 mar 19:55
Franklin p_p: Chodziło mi prędzej o to, że
12k+12−7 =/= 12k+12+7
12k+5 =/= 12k+19
1 mar 19:55
Franklin p_p: Dobra, teraz już widzę
1 mar 19:56