zadania na dowody
Bodziu: 1. Wykaż, że liczba 5n+5n+1+5n+2+5n+3 jest podzielna przez 195. Dla każdego n należy do N+.
1 mar 18:44
iteRacj@:
5n+5n+1+5n+2+5n+3
czy o to chodzi?
1 mar 18:53
:l: Czy tylko dla mnie zadanie jest nie poprawne, wystarczy podstawić pod n najmniejsza liczbe
naturalna np. 1
5+5+1+5+2+5+3 nie dzieli się przez 195
1 mar 18:53
Bodziu: iteRacj@ tak o to chodzi
1 mar 18:54
iteRacj@:
5n+5n+1+5n+2+5n+3=5n+5n*5+5n*25+5n*125=
= 5n(1+5+25+125)=5n*156
pozostaje pokazać, że jest to wielokrotność 195
1 mar 19:01
Bodziu: no własnie tylko jak :C
1 mar 19:06
Mila:
Rozłóż na czynniki pierwsze 156 i 195.
1 mar 19:11
iteRacj@:
albo zauważ, że mamy warunek: dla każdego n należy do N+ czuli n≥1
dlatego możemy zapisać
5n*156=5n−1+1*156=5n−1*5*156=5n−1*780=
=5n−1*4*195
1 mar 19:15
Bodziu: dziękuje
1 mar 19:19