Zadanie z parametrem
Parametr m: Dla jakich wartości parametru m równanie
(2 cos x + 1)(2 cosx2 + cos x − m − 1) = 0
ma sześć różnych rozwiązań w przedziale (0, 2π)?
Mógłby ktoś rozwiązać to zadanie w całości? Byłbym bardzo wdzięczny
1 mar 18:32
Basia:
równanie
2cos x +1 =0
2cos x = −1
ma dwa różne rozwiązania w przedziale (0,2π)
czyli równanie
2cos
2 x + cos x + (−m−1) = 0
powinno mieć cztery różne (i różne od tych wyżej) rozwiązania
t = cosx
−1< t < 1
t≠ −1 bo wtedy byłoby cosx=−1 i tylko jedno rozwiązanie w przedziale (0;2π) x=π
2t
2+t+(−m−1)=0
Δ>0
Δ=1−4*2(−m−1) = 1+8m+8 = 8m+9
8m+9>0
m> − 9/8
teraz wystarczy zadbać, aby te rozwiązania nie pokryły się z wcześniejszymi czyli wykluczyć
| | 1 | |
cosx = − |
| i wykluczyć cosx = −1 |
| | 2 | |
czyli
i
2*1−(−1)−m−1
≠0
i
2t
2+t=m+1
czyli m+1< 3 (maksymalna wartość dla cosx=1 zresztą wykluczonego)
powinno być dobrze, jeżeli czegoś nie przegapiłam
1 mar 19:01
Parametr m: W odpowiedzi mam: m ∈ (−98,−1) U (−1,0> i nie rozumiem skąd wzięła się ta górna granica
1 mar 19:14
Basia: chodzi Ci o przedział (−1;0> ?
1 mar 19:18
Parametr m: Tak
1 mar 19:24
Basia: jeszcze
−2 < −m−1 < 2
2 > m+1 > −2
1 > m > −3
ale to daje ograniczenie od góry przez 1, a nie przez 0
czegoś jescze brakuje
1 mar 19:27
Basia: chciałam to obejść, ale chyba się nie da
Δ=8m+9
i nierówności
| | 1 | |
−1 < t1, t2 < 1 i t1,t2≠0 i t1,t2≠− |
| |
| | 2 | |
1 mar 19:32