Kombinatoryka
ktoś : Ile jest możliwości aby rozłożyć 15 identycznych przedmiotów do 4 różnych pudełek?
Myślałem, że będzie to po prostu 415 jako, że za każdym razem dla każdego z 15 przedmiotów
mamy 4 możliwości, ale chyba nie jest to poprawna odpowiedź.
1 mar 17:54
Blee:
Liczysz ile jest mozliwych rozwiazan rownania:
x+y+z+w = 15
Gdzie niewiadome sa od 0 do 15
1 mar 17:58
Basia:
można też tak, chociaż to chyba jednak więcej roboty
4!*(liczba sposobów podziału zbioru 15 na 4 niepuste podzbiory)+
4*3!*(liczba sposobów podziału zbioru 15 na 3 niepuste podzbiory)+
| |
*2!*(liczba sposobów podziału zbioru 15 na 2 niepuste podzbiory)+ 4 |
| |
to co w nawiasach to liczby Stirlinga drugiego rodzaju
silnie bo rozumiem, że pudełka są rozróżnialne
1 mar 18:17
Jerzy:
To kombinacje z powtórzeniami:
1 mar 18:28
ktoś : Dzięki, zaraz postaram się zrozumieć.
A mógłby ktoś napisać czemu w tej sytuacji akurat 415 jest niepoprawne?
Pamiętam podobne zadanie i w tamtej sytuacji akurat ten sposób był rozwiązaniem.
1 mar 18:57
:l: ponieważ masz informacje ze przedmioty sa nie rozróznialne
1 mar 18:57
:l: *nierozróznialne
1 mar 18:58
Mila:
Uczysz się Matematyki dyskretnej ?
1 mar 18:58
ktoś : Tak, w tym semestrze zaczynamy na studiach, a że z liceum już pozapominałem to trzeba sobie
przypomnieć
1 mar 19:02
Basia: w liceum wszystko było rozróżnialne; dlatego nie radzisz sobie z nierozróżnialnymi
przy nierozróżnialnych działają inne mechanizmy, w liceum ich nie poznałeś
1 mar 19:08
Mila:
Poczytaj o zliczaniu rozmieszczeń k przedmiotów w n pudełkach , (szufladach czy komórkach).
1 mar 19:09
ktoś : Sposób rozwiązywania rozumiem, ale logicznie dalej nie do końca widzę różnice pomiędzy
identycznymi a nieidentycznymi. Jak mam licealną kombinację bez powtórzeń to czy nie jest to
"odpowiednik" identycznych przedmiotów?
1 mar 22:08
Mila:
15 jednakowych pączków rozkładasz do 4 różnych pudełek.
Liczba możliwości jest równa liczbie rozwiązań równania:
x
1+x
2+x
3+x
4=15 w zbiorze liczb całkowitych nieujemnych
czyli:
albo tak jak napisał
Jerzy
Korzystasz z wzoru:
W twoim przykładzie:
n=15, k=4
Jutro znajdę materiały przybliżające problem. A może masz w notatkach.
2 mar 00:09
PW: Mam w głowie. Kiedyś wspólnie pracowaliśmy nad wkładaniem 16 piłek do 4 pudełek. Wystarczy
wpisać w "tutejszej" wyszukiwarce "pobawić piłką"
2 mar 00:14