proszę o rozwiązanie
Anna: zad10 wyznacz wszystkie wartości parametrów m i n dla których funkcja
f(x) = (3m − 7)x − 3m −2n +11 jest funkcją rosnącą
| | 7 | | 7 | |
3m −7 > 0 ⇒ m > |
| ⇒ x ∊ ( |
| ; + ∞ ) |
| | 3 | | 3 | |
czyli funkcja jest rosnąca
a jak policzyć parametr n
zad 2
Wyznacz wszystkie wartości parametrów m i n
dla których każda liczba rzeczywista jest rozwiązaniem równania 3mx − 4n = 6x −6 + 5m
1 mar 17:51
Jerzy:
Zad 10) Parametr n nie ma wpływu na monotonicznośc tej funkcji.
1 mar 17:57
Blee: (2)
x(3m−6) = 4n+5m−6
Kiedy to rownanie bedzie spelnione dla DOWOLNEGO x
1 mar 18:01
Anna: obliczyłam
| | 4n +5m −6 | |
x= |
| dla m ≠ 2 |
| | 3m − 6 | |
czy to wystarczy
1 mar 18:12
Jerzy:
18:01 ... musi być: 0 = 0
1 mar 18:17
Basia:
zbiorem rozwiązań równania liniowego ax+b=0 jest R ⇔ a=b=0
1 mar 18:20
Jerzy:
Daj Basiu młodzieży pomyśleć ... ona się uczy.
1 mar 18:21
Anna: czyli dla m ≠ 2
| | 6 − 4n | |
4n +5m −6 = 0 ⇒ m = |
| |
| | 5 | |
1 mar 18:23
Jerzy:
Patrz 18:01
Musisz mieć: x*0 = 0
1 mar 18:27
Basia: zacznij od łatwielszego równania
właśnie takiego
ax=b
jakie muszą być a, b żebyś po podstawieniu dowolnej liczby rzeczywistej za x dostała równanie
prawdziwe;
potem przenieś wnioski do swojego przykładu
1 mar 18:27
Anna: z tego twierdzenia co napisała Basia 18;20
3m − 6 = 4n +5m −6 = 0
− 2m = 4n
m =−2n dla n =0
czy teraz dobrze
1 mar 18:32
Jerzy:
Masz układ równań:
3m − 6 = 0
4n + 5m − 6 = 0
1 mar 18:33
Anna: po rozwiązaniu układu równań mamy
m =2 i n = −1
1 mar 19:21
Anna: dziękuję
1 mar 19:56