Mógłby ktoś mi pomóc to zrozumieć? :)
Ja: Rzucamy cztery razy monetą. Wypisz wyniki sprzyjające zdarzeniom
A −Wypadły co najmniej trzy orły
B − Liczba orłów jest równa liczbie reszek.
Oblicz P(A), P(B), A\B, B\A
| | 5 | |
Obliczyłam już P(A) = |
| |
| | 16 | |
Jak mam teraz obliczyć A\B i B\A?
| | P(A∩B) | |
Próbowałam z wzoru P(A\B)= |
| |
| | P(B) | |
| | 5 | |
i wyszło mi |
| czyli P(A), a w odpowiedziach mam P(A\B) = 0 |
| | 16 | |
Czy chodzi o to, że nie może być równe P(A)?
1 mar 17:28
Ja: Przepraszam, to nie ta treść. Już piszę poprawną
1 mar 17:28
Ja: Rzucamy cztery razy monetą. Wypisz wyniki sprzyjające zdarzeniom
A − orzeł wypadł co najwyżej raz
B − orzeł wypadł nie więcej razy niż reszka
1 mar 17:29
Blee:
To nie jest wzór P(A\B) tylko P(A|B)
A\B −−− zbiór pusty
B\A −−− wypadły 2 orły i 2 reszki
1 mar 17:36
Ja: Jak to się robi w takim razie?
1 mar 17:41
Blee:
prawidłowe wzory:
P(A\B) = P(A) − P(A∩B)
P(B\A) = P(B) − P(A∩B)
1 mar 17:41
Blee:
A co oznacza (A\B) Twoim zadaniem
1 mar 17:41