zadanka z analizy matematycznej
Smoker: 1. Sformulowac twierdzenie Lagrange'a.
2. Korzystajac z definicji granicy udowodnic ze lim n/(n4+2)=0
n→∞
3.Udowodnic, że równanie x3+x−3=0 ma dokladnie jedno rozwiązanie na przedziale (1,2)
4.Narysować wykres funkcji f(x)=(1+x2)/(1−x2)
5.Udowodnic rownosc arctgx+arctg (1−x)/1+x=π/4
1 mar 17:17
PW: Nie wstawiaj tu takich "zadań": Sformułować twierdzenia Lagrange'a".
Widzę, że chcesz mieć gotowca na kolokwium (egzamin?), bo wrzucasz takie urocze zestawy.
1 mar 20:15
Blee:
zadanie 4 mnie rozwaliło
Coś takiego jest teraz na studiach ?
Szczerze mówiąc −−− to poza tw. Lagrange'a (którego po prostu nie pamiętam

) reszta to jest
spacerek ... góra 15 minut roboty
1 mar 21:28
Basia:
arctgx = y ⇔ tgy=x
| | 1−x | | 1−x | |
arctg |
| =z ⇔ tgz = |
| |
| | 1+x | | 1+x | |
stąd:
| | 1−tgy | | tg(π/4)−tgy | | π | |
tgz = |
| = |
| = tg( |
| −y) |
| | 1+tgy | | tg(π/4)+tgy | | 4 | |
stąd:
| | 1−x | | π | |
arctg(x)+arctg |
| = |
| |
| | 1+x | | 4 | |
2 mar 00:36
2 mar 03:31
Basia:
wystarczy więc aby
| 1 | | 1 | | 1 | |
| <ε ⇔ 1<ε*n3 ⇔ n3> |
| ⇔ n> |
| |
| n3 | | ε | | 3√ε | |
czyli
| | n | | n | |
∀ε>0 ∃δ=1/3√ε ∀n>δ | |
| −0|<ε ⇒ limn→+∞ |
| =0 |
| | n4+2 | | n4+2 | |
2 mar 03:38
Basia:
x
3+x−3=0
f(1) = 1+1−3 = −1
f(2)= 8+2−1=5
na mocy własności Darboux (
https://pl.wikipedia.org/wiki/W%C5%82asno%C5%9B%C4%87_Darboux )
istnieje x
0∊(1,2) takie, że f(x
0)=0
czyli równanie x
3+x−3=0 ma rozwiązanie w przedziale (1,2)
jest to
jedyne rozwiązanie ponieważ
f'(x) = 3x
2+1 >0 dla każdego x∊R
czyli pochodna jest stale dodatnia ⇒ funkcja jest stale rosnąca
czyli dla x<x
0 przyjmuje wartości <f(x
0)=0
a dla x>x
0 wartości >f(x
0)=0
2 mar 03:45
Basia:
1−x
2≠0
(1−x)(1+x)≠0
x≠−1 ∧ x≠1
funkcja ma asymptotę poziomą obustronną y= −1
| | 1+1 | |
limx→−1−f(x) = [ |
| ] = −∞ |
| | 0− | |
| | 1+1 | |
limx→−1+f(x) = [ |
| ] = +∞ |
| | 0+ | |
| | 1+1 | |
limx→1−f(x) = [ |
| ] = +∞ |
| | 0+ | |
| | 1+1 | |
limx→1+f(x) = [ |
| ] = −∞ |
| | 0− | |
mamy asymptoty pionowe x=−1 i x=1
nie ma asymptot ukośnych bo
| | 2x(1−x2)−(−2x)(1+x2) | | 2x−2x3+2x+2x3 | |
f'(x) = |
| = |
| = |
| | (1−x2)2 | | (1−x2)2 | |
| | 4 | |
znak pochodnej jest taki jak znak funkcji y=x bo |
| jest stale dodatni |
| | (1−x2)2 | |
x∊(−
∞;−1)⇒ f'(x)<0 ⇒ f↘
x∊(−1;0) ⇒ f'(x)<0 ⇒ f↘
x∊(0;1) ⇒ f'(x)>0 ⇒ f↗
x∊(1;+
∞) ⇒ f'(x)>0 ⇒ f↗
czyli dla x=0 mamy minimum lokalne = f(0)=−1
tabelka i wykres
2 mar 04:03