zadanka z logiki
Smoker: 1.Sprawdz tuntologiepvq)⇒(pv~q)]⇒~pvq
2.Sprawdz czy relacja jest relacja rownowaznosci, okresl klasy abstrakcji:
x,y nalezy do N xRy⇔ 3|x−y
3. f(x)= (2x+1)/(x−3) Zbadaj roznowartosciowosc, okresl jezeli istnieje. f−1:
R−{a}→Df
4. n
udowdnij ze ∑(4i−3)=n(2n−1) 1+5+9+....+(4n−3)=n(2n−1)
L=i
5.udowodnij ze (0,1)≅[1,2]
1 mar 17:03
Mateusz: 1. w pierwszym wystarczy pokombinować z prawami.
2. musisz sprawdzić czy jest zwrotna, symetryczna i przechodnia.
wiec najpierw czy zwrotna , więc pytamy czy xRx?
xRx⇔3|x−x prawda bo 3 dzieli 0
symetryczna wiec pytamy czy xRy⇒yRx?
3|y−x=3|−(−y+x)=3|−(x−y) wiec jest prawdziwe
przechodniosc
niech z należy do N wtedy
xRy ⋀ yRz ⇒ xRz
3|x−y + 3|y−z = 3|(x−y)+(y−z) ⇒ 3|x−z (przechodnia jako dwoch relacji symetrycznych)
Nie jest to napisane formalnie, ponieważ piszę na telefonie ale mam nadzieje ze zrozumiesz.
3. zadanie trzecie skorzystaj z definicji x1≠x2 ⇒ f(x1) ≠ f(x2) lub z kontrapozycji f(x1)=f(x2)
⇒ x1=x2
4. rozpisz to sobie najpierw i troche pomyśl.
5. użyj twierdzenia Cantora−Bernsteina lub jeżeli nie miałeś wykaż bijekcję
1 mar 18:55