zbadaj czy ciag
Biedne dziecko: Zbadaj czy ciąg an jest ciągiem geometrycznym jeśli n−ty wyraz tego ciagu jest rowny:
a) an=3
n
b) an=3n
c) an=n
3
d) an=2
(3n−2)
e) an=4
(n+1)/5
(2n−3)
Bardzo proszę o rozwiązanie powyższych przykładów
1 mar 16:44
Biedne dziecko: poprawa:
d) an=2do potegi (3n−2)
e) an=4do potegi (n+1)/5do potegi (2n−3)
1 mar 16:47
Basia:
| | an+1 | |
zapisz sobie an+1 i sprawdź czy |
| jest liczbą stałą |
| | an | |
(czyli nie zależy od n);
na tym polega sprawdzanie czy ciąg jest geometryczny
a,d,e są geometryczne
| | a3 | | a2 | |
b, c nie; tutaj wystarczy policzyć np. a1,a2, a3 i pokazać, że |
| ≠ |
| |
| | a2 | | a1 | |
1 mar 16:51
Biedne dziecko: A jak podstawić do tego wzoru a
n+1/a
n?
Prosiłabym o jakiś przykład
1 mar 17:38
Basia:
an=3n
an+1 = 3n+1
w miejsce n wstawiasz n+1
1 mar 17:40
Biedne dziecko: Czyli w a) mamy: 3
n+1/3
n
W b): 3*(n+1)/3n
Tak patrze na te zapisy i nie widzę czy liczba jest stała czy nie jest
1 mar 17:54
Basia:
znasz działania na potęgach?
| | 3(n+1 | | n+1 | | 1 | |
w (b) |
| = |
| = 1+ |
| |
| | 3n | | n | | n | |
oczywiście nie jest liczbą stałą
napisałam Ci, że w (b) i (c) nie mamy ciągów geometrycznych
1 mar 18:00
Biedne dziecko: Coś mi zaświtało ale muszę jeszcze poćwiczyć.
Dziękuję Basiu za pomoc i cierpliwość
1 mar 18:05
Basia: Walcz dalej i poodzenia

Jakby co pytaj nadal
1 mar 18:07
weronika: Dany jest ciąg geometryczny (an). Oblicz a1, q i a4.
an= −2 * 3⋀n
an=2⋀−n
an=38(−2)⋀n
8 lip 12:41
weronika: Dane są 3 początkowe wyrazy ciągu geometrycznego. Dopisz trzy kolejne wyrazy jego ciągu i
wyznacz jego wzór
ogólny. a) 3, −6, 12
8 lip 12:53
weronika: Wyznacz pierwszy wyraz i różnice ciągu geometrycznego (an), jeśli a1+a2=11 i a3=a4=31
8 lip 13:16
weronika: Ile wyrazów dodatnich ma ciąg (an)? Podaj największy z nich.
a) an=13−3n
b. an=16/n−2
8 lip 14:19