graniastosłup, cosinus kąta
Haribo: Cosinus kąta między przekątną ściany bocznej i sąsiednią ścianą boczną w graniastosłupie
trójkątnym, którego ściany boczne są kwadratami, jest równy? Proszę o rysunek.
A tak btw polecacie jakieś źródło zasad potrzebnych i przydatnych przy szukaniu różnych kątów w
bryłach?..
1 mar 16:37
1 mar 16:38
1 mar 16:44
Basia:

d
2=a
2+a
2=2a
2
z tw.cosinusów
a
2=d
2+d
2−2d*d*cosα
podstawiasz d
2=2a
2 i masz
a
2=2a
2+2a
2−2*2a
2*cosα /:a
2
1 = 4−4cosα
4cosα=3
1 mar 16:57
Haribo: Oj, mamy do wyboru odpowiedzi
√62,
√104,
2√33,
√64 
1 mar 17:04
Haribo: a poprawna jest ta druga
1 mar 17:05
Mila:
Basia niedokładnie przeczytała .
C
1E− rzut prostokątny AC
1 na ścianę CBB
1C
1
p=a
√2
| | 5a2 | | a√5 | |
1) d2=|C1E|2=a2+(a/2)2= |
| ⇔d= |
| |
| | 4 | | 2 | |
2) W ΔAEC
1:
h
2=p
2+d
2−2*p*d *cosα
| 3a2 | | 5a2 | | a√5 | |
| =2a2+ |
| −2*a√2* |
| cosα /: a2 |
| 4 | | 4 | | 2 | |
============
1 mar 18:06
Basia: sąsiednią ścianą boczną, a nie drugą przekątną, coraz gorzej ze mną

cześć
Milu
1 mar 18:08
Krzysiek60: Klikam w ten link co podalem
KLikam sobie np graniastostoslup trojkatny i tam piszse
Kąty w graiastoslupie trojkatnym i sobie klikam
1 mar 18:12
Haribo: Nie ma tego złego.. przy okazji widzę gdzie znajduje się kąt między przekątnymi w takim
graniastosłupie

dzięki wam
1 mar 18:12
Haribo: Krzysiek60, co to za czary

moja pomyłka, rację masz, sorki i dzięki
1 mar 18:15
Mila:
Dobry wieczór
Basiu, Krzysiu.

Ja też często ( ostatnio) czytam pobieżnie.
1 mar 18:19
Krzysiek60: Dobry wieczor
Milu i
Basiu
Bede mial troche czasu
Milu . Jutro jade z karta graficzna .
1 mar 18:22
Basia: Witaj
Krzysiu
1 mar 18:23