Wyznacz zw funkcji
moj nick: Wyznacz zbior wartosci funkcji f(x)=log
2x*log
8x−log
4x
Czy mozna to tak przeksztalcic :
1 mar 16:11
moj nick: bo nie pokrywa sie to z rozwiazaniem z ksiazki,a przeciez maja wspolne podstawy wiec dlaczego
tak nie mozna?
1 mar 16:13
Basia: jeżeli to jest
to Twój wynik jest poprawny
napisz jaką masz odpowiedź i sprawdź czy na pewno dobrze przepisałeś treść
1 mar 16:32
moj nick: Odpowiedz z ksiazki to
| 1 | | 1 | |
| (log2x2)− |
| log2x,autor wporwadza zmienna pomocnicza t=log2x |
| 3 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
i wychodzi mu g(t)= |
| t2− |
| t ,ale chcialem zrobic inaczej i nie wiem jak dokonczyc |
| | 3 | | 2 | |
moja mysl z tym przeksztalceniem
1 mar 16:35
Basia: skąd tam się wzięła druga potęga przy x ?
może jednak coś źle odczytujesz, albo źle przepisujesz
zrób może zdjęcie treści zadania, wrzuć gdzieś i podaj link
1 mar 16:47
1 mar 16:59
Basia:
to nie tak, przegapilam to co napisałeś wyżej:
| | log2x | | log2x | |
f(x)=log2x*log8x−log4x = log2x* |
| − |
| = |
| | log28 | | log24 | |
| | log2x | | log2x | |
(log2x)* |
| − |
| = |
| | 3 | | 2 | |
to się przecież nie przekłada na dzielenie logarytmów
stąd podstawienie t=log
2x
| | 1 | | 1 | |
i funkcja f(t) = |
| t2− |
| t |
| | 3 | | 2 | |
1 mar 17:09
moj nick: myslalem ze :
log
2x*log
8x−log
4x=log
2x*log
23x−log
22x=
| | 1 | | 1 | |
log2x * |
| log2x− |
| log2x = to co napisalem wyzej |
| | 3 | | 2 | |
1 mar 17:17
Basia: tak jest, ale dalej już było źle
(log
2x)*(log
2x) = (log
2x)
2
| | x | | logax | |
logax − logay = loga |
| a nie jak napisałeś |
| |
| | y | | logay | |
1 mar 17:24
Basia: poza tym tam już pojawia się (log2x)2 więc te działania na logarytmach o tej samej podstawie
już nie funkcjonują, to muszą być "gołe" logarytmy
1 mar 17:27
moj nick: Juz rozumiem,dziekuje
1 mar 17:27