K
Kasia: Trapez prostokatny o podstawach a i 2a oraz kacie ostrym alfa obracamy wokok prostej
zawierajacej krotsze ramie trapezu. Oblicz objętość otrzymanej bryły
1 mar 15:43
Blee:
otrzymana figura to ścięty stożek
możesz obliczyć jego objętość np. w taki sposób:
V = Vduzy stozek − Vmały stożek
Duzy stożek to stożek o promieniu podstawy 2a i wysokości 2H (gdzie H −−− wysokość trapezu)
Mały stożek to srożek o promieniu podstawy a i wysokości H (gdzie H −−− wysokość trapezu)
1 mar 15:53
Kasia: Tak zrobilam tylko, ze h policzylam z tg podanego kata i wyszlo mi 11tg alfa a3 przez 6, a
powinno wyjsc 7/3tg alfa a3
1 mar 15:56
Kasia: 🙄
1 mar 17:14
emeryt 75: V=Vd − Vm = 1/3π(2a)2*2atgα − 1/3πa3tgα= 8/3πa3tgα−1/3πa3tgα=...
1 mar 17:27
Mila:

r=a, R=2a
1)
| | a*π | |
V= |
| tgα*(4α2+2a*a+a2) |
| | 3 | |
1 mar 17:34
Kasia: Aaa juz znalazlam swoj blad, dziekuje Ci bardzo 🤗
1 mar 17:40