funkcja
xxxc: Wiedząc, że funkcja liniowa y=(8−2a)x+10−b jest rosnąca i jej wykres przecina oś OY w punkcie
(0,4) wyznacz a i b
4=10−b
b=6
w jaki sposób wyznaczyć a?
1 mar 15:21
Blee:
skoro jest rosnąca to (8−2a) > 0
1 mar 15:56
xyz:
No to wyciagamy po kolei informacje
"funkcja liniowa y=(8−2a)x+10−b jest rosnąca" :
funkcja liniowa y=ax+b jest rosnaca, gdy a>0, zatem
8−2a>0 −−> a < 4
" jej wykres przecina oś OY w punkcie (0,4) "
zatem punkt (0,4) nalezy do tej prostej czyli
4 = (8−2a)*0 + 10−b −−> b = 6
wiecej info nie mamy podane
1 mar 15:59