K
Kasia: Wyznacz kat rozwarcia stozka ktorego tworzaca ma dlugosc 10cm, a pole podstawy jest rowne
(50+25√2)pi cm2
1 mar 14:55
Kasia: 🙄
1 mar 16:03
Dero2005: Oblicz średnicę podstawy, zastosuj wzór cosinusów
1 mar 16:23
Kasia: Zrobilam tam i wyszlo mi ze cos rowna sie 4−√2 przez 4
1 mar 17:08
xyz:

α − kat rozwarcia stozka
Pp = πr
2 = (50+25
√2)π cm
2
zatem
r
2 = 50+25
√2 = 25(2+
√2)
r =
√25(2+√2) = 5
√2+√2, bo r > 0
teraz albo z twierdzenia cosinusow (wg mnie latwiej)
albo z sinusa kata, tylko wtedy bierzemy polowke tego kata
to ktora metoda? Mialas tw. cos. ?
1 mar 17:10
Kasia: Ja zrobilam z twierdzenia i napisalam wyzej wynik jaki mi wyszedl i nie wiem za bardzo co dalrj
1 mar 17:13
xyz:
tw. cos.
(2r)
2 = 10
2 + 10
2 − 2*10*10*cosα
4r
2 = 100 + 100 − 200cosα
4*(50+25
√2) = 200 − 200cosα
200cosα = 200 − 4*(5+25
√2)
| | 200 − 4*(5+25√2) | | 200−20−100√2 | | 9 | | √2 | |
cos α = |
| = |
| = |
| − |
| |
| | 200 | | 200 | | 10 | | 2 | |
1 mar 17:20
Dero2005:
P = (50+25
√2)π = πr
2
r
2 = 25(2+
√2)
l = 10
(2r)
2 = 2l
2 − 2l
2cosα
α = 135
o
2 mar 09:55