N
Maciess: Wykaz że każda liczba postaci n
3−n jest podzielna przez 3. n∊N
+
Rozbijam na (n−1)n(n+1)
Mamy kolejne liczby naturalne dodatnie i któras z nich będzie podzielna przez 3. Dobrze? I czy
1 mar 14:49
Blee:
liczba b jest podzielna przez c gdy (b mod c) = 0 (czyli reszta z dzielenia b przez c wynosi
0)
1 mar 14:57
Blee:
0 jest podzielne przez każdą liczbę różną od 0
1 mar 14:58
Dziedzina : Suma 3 kolejnych liczb narutalnych jest liczba podzielona przez 3
1 mar 15:08
Adamm: nie mąćcie mu w głowie
tak, któraś z nich musi być podzielna przez 3
| | 0 | |
skąd pytanie czy |
| =0 ? |
| | 3 | |
z definicji dzielenia
mamy liczby
a, b, c
a=bc − c jest taką liczbą żeby równość zachodziła
0=0 ? no tak
1 mar 15:11