z wykorzystaniem reguły de l'Hospitala oblicz granicę
Adam: z wykorzystaniem reguły de l'Hospitala oblicz granicę
Prosiłbym o krok po kroku
1 mar 13:50
Blee:
a wiesz na czym polega reguła de l'Hospitala ?
1 mar 13:55
Adam: | | 3 | |
tak wiem, wyszło mi |
| = 0 Czy jest to wykonane dobrze ? |
| | e5x+2 | |
1 mar 14:01
Blee:
trochę źle wyliczona pochodna z e5x ale ogólnie wynik dobry
1 mar 14:12
Adam: | | e2x+x−1 | | e2+1 | |
ok, rozumiem a w takim przypadku : |
| = lim x−>0 |
| = 1? |
| | ln(1+x) | | | |
1 mar 15:18
Basia:
(e2x+x−1)' = 2e2x−1
i masz
limx→0 (1+x)(22x−1} = (1+0)(2*20−1) = 1*(2*1−1)=1*1=1
1 mar 16:43
xyz:
| | 9+3x | | 3 | |
lim |
| = lim |
| = 0 |
| | e5x+2x+1 | | 5*e5x+2 | |
x→
∞
natomiast ten drugi przyklad:
(e
2x) ' = (2x)' * e
2x = 2 * e
2x
oraz
| | 1 | | 1 | | 1 | |
(ln(x+1)) ' = |
| * (x+1)' = |
| * 1 = |
| |
| | x+1 | | x+1 | | x+1 | |
zatem
| | e2x+x−1 | | 2*e2x+1 | |
lim ( |
| ) = lim |
| = |
| | ln(x+1) | | | |
x−>0
= lim (2*e
2x+1)(x+1) = (2*e
0+1)(0+1) = (2+1)*1 = 3
1 mar 17:07