g.: wyznacz rownanie stycznej do wykresu.
f(x)= x
2 - 2x - 3 , xo = 3
f(3) = 3
2 -6-3 = 0
f' (xo) = (2x - 2)
f'(3) = 4
y = 4x ?
f(x) = 3ln (x-1), xo=e
2 + 1
f(e
2+1) = 3(ln( e
2+1) - 1) = 3 ln e
2 = 6
f' (e
2+1) = e
2
y-6 = e
2 (x -6) ...

?
13 lis 14:24
g.: ok do 1 doszłam sama, że jest źle. tam ma być y = 4x - 12

tylko co z drugim...
13 lis 15:27
b.: W 2. nie policzyłaś pochodnej, powiedzmy, że wynosi ona a=f'(e
2+1),
no to wtedy r-nie stycznej
y-6 = a(x-(e
2+1))
nie wszystko ma prostą postać
13 lis 21:28