matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Funkcje
Mat:
Wskaż miejsce zerowe funkcji g(x) = x
4
− 16
1 mar 11:22
Jerzy:
x
4
− 16 = 0 ⇔ (x
2
+ 4)(x
2
− 4) = 0 ⇔ x
2
− 4 = 0 ⇔ ( x + 2)(x − 2) = 0 ⇔ ⇔ x = 2 lub x = −2
1 mar 11:24