Graniastosłupy
Beton: Przekątna graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 12 cm i jest nachylona do
płaszczyzny podstawy pod katem 30 stopni. oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość tego
graniastosłupa
1 mar 09:36
Blee:
| | h | |
sin α = |
| −> h =  |
| | 12 | |
| | d | |
cos α = |
| −> d =  −> a =  |
| | 12 | |
skoro masz a i h to V =

i P
c =
1 mar 09:44
Janek191:
h = 6
p = 6
√3
P
p = 0,5 p
2 = 0,5*108 = 54
a
√2 = p = 6
√3
P
c = 2 P
p + 4 a*h = 2*54 + 4*3
√6*6 = 108 + 72
√6
==============================================
oraz
V = P
p*h = 54*6 = 324
======================
1 mar 09:52