statystyka i prawdopodobienstwo
Kamil: W zbiorze stu monet jedna ma po obu stronach orły, pozostałe są prawidłowe. W wyniku pięciu
rzutów
losowo wybraną monet ,
a otrzymaliśmy 5 orłow.
a) Oblicz prawdopodobieństwo, że była to moneta z orłami po obu stronach.
b) Rzucono n razy monetą i otrzymano same orły. Jak duża musi być liczba n, aby
prawdopodobieństwo, że
| | 1 | |
jest to moneta z dwoma orłami było większe od |
| |
| | 2 | |
pomoże ktoś z tym?
1 mar 09:01
Blee:
Hasło: Prawdopodobieństwo warunkowe
| | | | 1 | | 32 | |
a) P(A) = |
| = |
| = |
| |
| | | 1 | | 99 | |
| *15 + |
| *(1/2)5 | | 100 | | 100 | |
| | 1 + 99/32 | | 131 | |
| | | |
b) P(B) = |
| > 1/2 |
| | | 1 | | 99 | |
| *1n + |
| *(1/2)n | | 100 | | 100 | |
| |
| | 1 | | 2n | |
P(B) = |
| = |
| > 1/2 ⇔ 2n >2n−1 + 99/2 ⇔ 2n−1*2 >99 ⇔ n > 7 |
| | 1 + 99/(2n) | | 2n + 99 | |
1 mar 09:21
Blee:
(b) sprawdzenie:
| | 128 | | 113.5 | | 1 | |
= |
| > |
| = |
| |
| | 227 | | 227 | | 2 | |
1 mar 09:23
Kamil: kurde ciężko zauważyć tu prawdopodobieństwo warunkowe, przynajmniej dla mnie.
można to zrozumieć "Jakie jest prawdopodobieństwo wyboru monety z dwoma orłami, pod warunkiem
że w wyniku 5 rzutów wypadły same orły"?
1 mar 09:30
Blee:
Niestety ... niektórym ciężko jest zauważyć to jeżeli nie ma zwrotu: "pod warunkiem że"

Pamiętam, że nawet moja nauczycielka w liceum mówiła: "warunkowe będzie wtedy gdy będzie w
treści podane 'pod warunkiem że' ". No i niestety, tak później zostaje w głowie
1 mar 09:38