Pochodne
Maniek: f(x) = tan x
Załóżmy że f'(x) = 1 + tan2x
Czy wtedy f''(x) = 1+2tan2x+tan4x ?
1 mar 01:08
Blee:
| | 1 | | sinx | |
f'' = 2tgx* |
| = 2 |
| |
| | cos2x | | cos3x | |
a z Twojego zapisu mamy:
| cos4x + 2sin2xcos2x + sin4x | | (sin2x+cos2x)2 | |
| = |
| = |
| cos4x | | cos4x | |
sam sobie odpowiedz na to pytanie
1 mar 01:13
Maniek: Czyli jak to prawidłowo zapisać? Proszę o pomoc
1 mar 01:17
Maniek: Zakładając że f'(x) = 1 + tan2x
1 mar 01:28
Blee:
umiesz pochodne liczyć?
f' = 1 + tg2x
f'' = 0 + 2tgx*(tgx)' = 2tgx*(1+tg2x) (no bo 'zakładamy', że (tgx)' = 1 + tg2x −−− tu
nie ma co 'zakładać', tak po prostu jest)
1 mar 08:20