z
QWERTY: Funkcja f(x)=mx
2+mx−1 wyznacz te wartosci parametu m dla ktorych
a)funkcja f przyjmuje tylko wartosci ujmene
b)zbiorem wartości funkcji f jest przedział (−
∞,0≥
chciałem to zrobić tak
mx
2+mx−1<0
Δ
x=m
2−4m−1
Δ
m=12 ale jest to złe

bo nie wyszło
1 mar 00:32
Blee:
a)
skoro f(x) ma przyjmować wartości TYLKO ujemne to:
1) a = m < 0 (aby ramiona były skierowane do dołu)
2) Δ < 0
oraz dodatkowy przypadek
a = m = 0 ∧ b = m = 0 ∧ c = −1 < 0 (wtedy f(x) = −1 czyli funkcja stała przyjmująca wartość
ujemną = −1 dla dowolnego x)
1 mar 00:49
Dziedzina : 1)
m>0
x należy do zbioru pustego
2)
m<0
Δ<0
Δ=m2+4m=m(m+4)
m∊(−4,0)
3)
m=0
−1<0
Zatem dla m=0 założenie jest spełnione
x∊(−4,0>
f∊(−∞,0>
mx2+mx−1≤0
1)m <0
Δ<=0
2) m>0
Δ=0
3) m=0
−1 <0
1 mar 00:49
Blee:
b)
w tym przypadku mamy:
1) a = m < 0 (znowu ramiona skierowane do dołu)
2) Δ = 0 (aby funkcja miało miejsce zerowe czyli przyjmowała wartość 0, ale nie
przyjmowała wartości dodatnich)
w tym przypadku drugiego przypadku (funkcji stałej) nie może być
1 mar 00:50
Satan: Δ = m2 − 4m + 4 = (m − 2)2
Czyli w pierwszym dla m ≠ 0 funkcja nie przyjmie wartości tylko ujemnych.
1 mar 00:57
Satan: Oj, oj, babola zrobiłem. Wybaczcie. Poprawiam.
Δ = m
2 + 4m, tak jak pisał
Dziedzina.
| | −Δ | |
Dodatkowo można podejść do tematu inaczej − yw = |
| |
| | 4a | |
1 mar 01:00