Chcialbym wyprowadzic wzor na dwusieczna poprowazdaona z wierzcholka A na bok a
W tablicach mam tylko suche wzory
| 2bc | α | 2 | ||||
d1= | *cos | = | √bcp(p−a) | |||
| b+c | 2 | b+c |
| α | p(p−a) | |||
cos | = √ | |||
| 2 | bc |
Aniu a mozesz pokazac jak ?
Kiedys pokazywala mi Mila ale niedawno utracilem wszystkie dane i po zawodach
Hej Krzysiek
| b*c | d*c | d*b | ||||
P= | *sin(2α),P1= | *sinα , P2= | *sinα , | |||
| 2 | 2 | 2 |
| 2bc | ||
d= | *cosα | |
| b+c |
... dalej jak piszesz
Dziekje Ci .
Siedze do jutra jeszce w domu i tak chcialbym sobie to wyprowadzac .
Teraz ide do rodzicow i jak bedziesz na forum za godzinke to zapytam(jesli pozwolisz ) o tw
cosinusow .