matematykaszkolna.pl
prawdo janek: W windzie jest 7 pasażerów. Nikt nie wsiada. Winda zatrzymuje się na 10 piętrach. Oblicz prawdopodobie´nstwo, że 2 pasażerów nie wysiądzie na jednym piętrze. Myślę że trzeba to zrobić na prawdopodobieństwo przeciwne, czyli jakie jest prawdopodobieństwo, że 2 osoby wysiądą a tym samym piętrze.

nawias
7
nawias
nawias
2
nawias

Będzie to po prostu kombinacja A=
?

27 lut 22:38
janek: oczywiście zbiór zdarzeń sprzyjających to A
27 lut 22:39
iteRacj@: żadnych 2 pasażerów nie wysiądzie na jednym piętrze?
27 lut 22:46
janek: tak, czyli może wyjść na jednym piętrze 1,3,4,5.. osób. nie mogą 2 osoby wyjść
27 lut 22:49
iteRacj@: ale jeśli wysiądzie 3,4,5.. osób to tym samym wysiądą dwie czy nie chodzi o to że każdy wysiada na innym piętrze?
27 lut 22:54
janek: przepisałem dokładnie z podręcznika. moim zdaniem chodzi aby na jakimś piętrze nie wysiadły dokładnie 2 osoby. może wyjść 1 osoba, lub więcej niż 2 osób, czyli 3 osoby i tak dalej
27 lut 22:58
iteRacj@: jeśli każdy jadący wysiada na innym piętrze, to tutaj sa dwa sposoby rozwiązania 370239
27 lut 22:59
janek: a jak zrobić idąc tokiem myślenia, że może wyjść 1 osoba lub więcej niż 2 osób?
27 lut 23:05
PW: A dokładnie przepisałeś zadanie, czy to twórczość własna?
28 lut 11:29
PW: A, przegapiłem, wczoraj o 22:58 napisałeś, że dokładnie przepisałeś z podręcznika. Pogratulować w takim razie autorowi za przykład, jak nie formułować zadań. Mam pytanie jeszcze inne: − Te dwie osoby, które mają nie wysiadać na jednym piętrze, to jakieś z góry ustalone, czy wymaganie dotyczy dowolnych dwóch osób? Mógłbyś podać dokładny "adres" tego zadania?
28 lut 12:15
janek: Aby 2 dowolne osoby nie wychodzily na 1 pietrze.
28 lut 12:38