kolejne na prawdopodobieństwo
janek: Z talii kart brydżowych losujemy 10 kart. Obliczyć prawdopodobienstwo, ze otrzymamy 1 waleta, 2
asy, 3 króle
i 4 damy.
52
10
52!
|Ω|=
=
10!*42!
mam problem ze znalezieniem zbioru zdarzeń sprzyjających.
27 lut 22:00
iteRacj@:
1
4
2
4
3
4
4
4
|A|=
*
)*
*
1
4
// wybór 1 waleta z 4
2
4
// wybór 2 asów z 4
3
4
// wybór 3 królów z 4
4
4
// wybór 4 dam z 4
27 lut 22:09
iteRacj@: oczywiście
4
1
4
2
4
3
4
4
|A|=
*
*
*
4
1
// wybór 1 waleta z 4
4
2
// wybór 2 asów z 4
4
3
// wybór 3 królów z 4
4
4
// wybór 4 dam z 4
27 lut 22:11
janek: dzięki, a mógłbyś mi wytłumaczyć kiedy jest mnożenie a kiedy dodawanie? bo rozpoznać nie mogę
27 lut 22:17
aniabb: jak jest " i " to mnożenie jak jest " lub " to dodawanie