prawdopodobieństwo
janek: Obliczyc prawdopodobienstwo, ze grajacy w totolotka jednym kuponem otrzyma nagrode 1 stopnia.
totalnie nie wiem jak zabrać się do tego zadania
27 lut 21:28
xyz: czy nagroda 1wszego stopnia to trafienie szóstki?
27 lut 21:35
janek: zapewne tak, nie znam się na tym. chodzi o tę największą wygraną.
27 lut 21:36
xyz:
nie wiesz jak sie gra w totka? matko jedyno...
wybierasz 6 liczb sposrod 49 liczb. Maszyna losuje rowniez 6 z 49.
No i jesli sie pokrywa np. jedna liczba wybrana przez Ciebie z ta z maszyny to masz jedynke.
jak sie pokrywaja dwie to masz dwojke
itd.
wygranie szostki to juz sa miliony zlotych
27 lut 21:39
janek: czyli omega to kombinacja 6 z 49?
27 lut 21:41
xyz: teraz jak wiesz jak dziala lotto, no to:
| | | |
|Ω| = | −> maszyna wybiera 6 liczb z 49. |
| | |
A − trafilismy szostke
| | | | | |
|A| = | * | −> trafilismy wszystkie 6 z tych 6 co dala maszyna, |
| | | |
a z pozostalych 43 liczb nie trafilismy zadnej (tego nie trzeba pisac bo i tak to = 1)
zatem
27 lut 21:48
Maciess: Z tego co kojarze to się w totku nie zwraca kuleczek więc chyba tak
27 lut 21:49
janek: dzięki
27 lut 21:50