ABCD: Korzystając z twierdzenia Pitagorasa, znajdź długość przekątnej prostopadłościanu o
krawędziach długości: x, y, z.
13 lis 13:58
gocha: x - dlugosc pierwszej krawedzi podstawy
y - dlugosc drugiej krawędzi podstawy
z - wysokosc prostopadloscianu
Przekątna prostopadłościanu o krawędziach długości a, b i c ma długość
d=
√x2+y2+z2
z wikipedii wzor..
13 lis 14:14
karloz: no to niezbyt korzystając z twierdzenia to wyszło...
oznaczając przekątna podstawy przez t z tw Pitagorasa otrzymujesz t
2 = x
2 + y
2
teraz oznaczając przekątną całego sześcianu przez d otrzymujesz:
- d jest przeciwprostokątna trójkąta prostokątnego o bokach z oraz t (wyznaczone
powyżej)
- wzór na d
2 = z
2 + t
2
- wzór na d =
√z2 + t2 a skoro t
2 = x
2 + y
2 to masz d =
√z2 + x2 + y2
koniec dowodu
13 lis 15:51