Nieciągłość funkcji
Emilka: Podaj przykład rosnącej funkcji w przedziale [0,1] która jest nieciągła dla x∊{1/n}∞n=2
Wytłumacz dlaczego można policzyć całkę z tej funkcji
27 lut 20:33
Adamm: bo jest rosnąca
27 lut 20:37
g: Odstęp między punktami nieciągłości 1/n a 1/(n+1) wynosi 1/[n(n+1)]. Jeśli wartość funkcji
w tym przedziale będzie ≥ n+1 to całka z funkcji będzie rozbieżna.
27 lut 21:11
Adamm: nie może tak być dla każdego n, bo byłoby
f(1)≥n+1 dla każdego n
27 lut 21:15
Emilka: Czyli taka funkcja spełnia ten warunek?
| | ⎧ | x+1, x<1/2 | |
| f(x) = | ⎩ | x+1, x>1/2 |
|
28 lut 14:42
Adam: Nie
28 lut 15:19
Emilka: A mogę prosić o jakiś przykład?
28 lut 15:35
jc:
f(x)=1 dla x ∊ (1/2,1]
f(x)=1/2 dla x∊ (1/3,1/2]
f(x)=1/3 dla x ∊ (1/3, 1/4]
....
f(0)=0
28 lut 15:51
jc: Mała poprawka.
f(x)=1 dla ∊ (1/2,1]
f(x)=1/2 dla ∊ (1/3,1/2]
f(x)=1/3 dla ∊ (1/4,1/3]
....
f(0)=0
28 lut 15:52
Emilka: nie rozumiem, w jaki sposób te funkcje są rosnące i nieciągłe?
28 lut 19:46
jc: To jest jedna funkcja, tylko na poszczególnych przedziałach przyjmuje inne wartości.
Narysuj sobie wykres dla x>1/5.
28 lut 20:28
Emilka: Czyli jest to rosnąca i jedyna funkcja która spełnia ten warunek?
28 lut 22:11
jc: Niby dlaczego? Funkcji spełniających warunki zadania jest ∞ wiele.
28 lut 22:39