Obliczanie współrzędnych środka masy
Całkowy: Witam.
Proszę o pomoc z obliczeniem współrzędnych środka masy obszarów widocznych na zdjęciu.
W a) [ćwiartka koła] i b) skorzystać należy z postaci parametrycznej lub biegunowej.
[nauczyciel wspominał o wykorzystaniu jakobianu]
Link do zdjęcia: https://imgur.com/a/0CHmq
Z góry dziękuję za pomoc.
27 lut 20:30
g: b)
∫ x ds
Współrzędna x środka ciężkości jest równa xsc =
(analogicznie dla y)
∫ ds
∫ ds to po prostu powierzchnia figury.
We współrzędnych biegunowych: x = r cos β, ds = r dr dβ
R3
∫ x ds = ∫0R dr ∫0α dβ cos β r2 = (∫0R r2 dr) * (∫0α cos β dβ) =