rozniczka czesciowa
nico: pochodne czesciowe pytanie teoretyczne
d niech będzie znakiem pochodnej czesciowej nie znalazlem go tutaj
funkcja ktora rozniczkuje to funkcja u(x,y) ale wprowadzilismy podstawienie
a=x+ct
b=x−ct
jesli mam
ddtc(
duda−
dudb) wykładowca powiedział że żeby to policzyć trzeba zmienić
dudt na pochodne
zależące od a i b
ddt = c(
dda−
ddb) (wynika z poprzedniego działania że są one równe dla dowolnego
c)
wiec to zamienilismy i wyszlo, tylko pytanie mam dlaczego trzeba je zamieniac?
wydaje mi sie ze gdybysmy to zrozniczkowali po prostu mielibysmy pochodne
d2udtda oraz
d2udtdb
moze sie to wydawac
trywialne dla was wiec prosilbym o lopatologiczne wytlumaczanie bo staram sie zrozumiec

dziekuej z gory!
27 lut 20:08
nico: f
27 lut 20:50
Janek191:
Pochodne częściowe, czy cząstkowe ?
27 lut 21:20
nico: chodziło mi o cząstkowe, może ktos pomóc?
2 mar 15:11
jc: Prawdopodobnie miałeś jednowymiarowe równanie falowe. Wpisz takie hasło
i zobaczysz rachunek.
2 mar 15:16
nico: o dziękuje! to pomocne, to moje było 2 stopnia akurat ale chociaż wiem o co chodziło, to
materiał z kolejnych lat
wprowadzony u mnie tylko by pokazać regułę łańcuchową ale nie podali o co chodziło konkretnie
2 mar 15:25
jc: Bardzo częsty w fizyce rachunek. Pochodna złożenia.
Np. h(x,y) = temperatura w punkcie x,y. t →(x(t), y(t)) droga po powierzchni.
Jak szybko będzie zmieniać się temperatura podczas spaceru?
df/dt = (df/dx) (dx/dt) + (df/dy) (dy/dt).
To jest właśnie reguła łańcucha.
2 mar 15:33
nico: tak tak wiem, z tą częścią nie mam problemu, robiliśmy to równanie żeby pokazać że ta reguła
jest przydatna
właściwie. to z czym miałem problem to dlaczego nie możemy zrobić
ddx[
dudα−
dudβ] (gdzie d to pochodna cząstkowa, β=x−ct α=x+ct bo początkowo było
to zalezne
właśnie od samych x i t) Wykładowca tłumaczył że nie możemy różniczkować po x bo mamy tu inne
zmienne i musimy
użyć zależności
ddx=
ddα−
ddβ czy jakoś tak (konkretne zależności chyba nie są tu ważne bo chodzi
mi o sam kontekst)
także powiedział że nie możemy tego robić bo mamy inne zmienne, tłumacze sobie to tak że skoro
już
różniczkowaliśmy cząstkowo po β i α to wolne elementy x były brane jako stałe i zostały już
zlikwidowane więc
nie będziemy mieli dokładnej różniczki bo będą te brakujące elementy. ale to moje wytłumaczenie
do mnie nie
przemawia za bardzo.

całe to równanie rozumiem, rozumiem zastępowanie którego użylismy tylko nie wiem DLACZEGO mamy
to robić
2 mar 16:37