bryły, kula wpisana w bryłę
sage: Jaki jest stosunek objętości kuli do objętości graniastosłupa prawidłowego czworokątnego
opisanego na tej kuli, jeśli przekrój ostrosłupa zawierający dwie jego boczne krawędzie jest
trójkątem prostokątnym?
27 lut 20:03
Basia:

d − przekątna podstawy
d
2=a
2+a
2=2a
2
d = a
√2
b
2+b
2=2a
2
2b
2=2a
2
b=a
H
2+(d/2)
2 = b
2
| | 1 | | 1 | | a | | a3 | |
Vo = |
| a2*H = |
| *a2* |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | √2 | | 3√2 | |
środek kuli jest też środkiem okręgu wpisanego w tr. ASC
a ponieważ jest to trójkąt prostokątny
| | b+b−d | | a+a−a√2 | | 2a−a√2 | | a(2−√2) | |
r= |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 4 | | a3(2−√2)3 | | a3(2−√2)3π | |
Vk = |
| *π* |
| = |
| |
| | 3 | | 8 | | 3*2 | |
| Vo | | a3 | | 3*2 | | 2 | |
| = |
| * |
| = |
| = |
| Vk | | 3√2 | | a3(2−√2)3 | | √2(2−√2)3 | |
| 2 | | 2 | | 1 | |
| = |
| = |
| |
| √2*[√2(√2−1)]3 | | 4(√2−1)3 | | 2(√2−1)3 | |
sprawdzaj obliczenia, bo moglam się pomylić
2 mar 01:52
Bogdan:

Środek kuli wpisanej w ostrosłup prawidłowy czworokątny jest środkiem okręgu wpisanego
w trójkąt FES o bokach długości: 2a, a
√3, a
√3.
2 mar 13:19
Jerzy:
Basiu .... "środek kuli jest też środkiem okręgu wpisanego w tr. ASC" ... to nieprawda.
2 mar 13:23
Basia: Nieprawda, za późno już było, to miał być tak jak narysował Bogdan tr.ESF
2 mar 15:17
Mila:
Treść − najpierw graniastosłup, potem ostrosłup i brak zainteresowania
2 mar 22:37