Pochodna
Student: Kminie zadanka z funkcjami różniczkowalnymi, mam obliczyć pochodną. Doszedłem do czegoś takiego
f'(x)=...*(sinx*cosx*lnx)' =...
od razu mi tu pachnie wzorem (f*g)(x)=f'(x)*g(x)+f(x)*g'(x)... ale jak to zastosować dla
iloczynu trzech funkcji? Ma ktoś jakiś pomysł?
27 lut 19:57
Student: f(x)=xsinx*cosx
27 lut 19:58
Student: D: x>0 i x!=1
27 lut 19:59
PW: | | 1 | |
W\ór jest, ale nie bądź gapa, sinxcosx= |
| sin(2x) − już są dwie funkcje. |
| | 2 | |
27 lut 19:59
Student: Dzięki, ale ślepy jestem..
27 lut 20:03
: zapal światło
27 lut 20:28